Malkos duos dvigubai daugiau šilumos: štai ką reikia įmesti kartu su jomis

Norint žiemą nesušalti, reikia žinoti, kokias malkas kaupti. Privatūs namų gyventojai žino, kad be malkų išgyventi labai sunku – toli gražu ne visi turi galimybę šildyti namus dujomis. Be to, už šildymą tokiu būdu atsiranda nemaža suma už šildymą. Jei sužinosite, kokios malkos duoda daugiau šilumos, galite sušilti be didelių išlaidų.

Kokios malkos geresnės ir dega ilgiau – sausesnės ar drėgnesnės?
Nepriklausomai nuo to, kokią medžių rūšį pasirinksite šildymui, visada naudokite sausas malkas. Priežastis paprasta – mediena gali sugerti iki 50% drėgmės, o jos lygis priklauso nuo šilumos laidumo.

Pavyzdžiui, jei turite 1 kilogramą palyginti sausų malkų, kurių drėgmė yra apie 25%, pradėjus jas deginti, jos duos 3 300 kilokalorijų šilumos. Jei drėgmė būtų 30%, šilumos laidumas būtų 3 000 kilokalorijų. Taigi, tampa aišku, kokios malkos geresnės krosnei – kuo didesnė drėgmė, tuo mažiau šilumos atiduoda malkos. Naudodami sausas, o ne drėgnas malkas, padvigubinate šilumos kiekį.

Tačiau yra vienas niuansas, susijęs su tuo, kokios malkos dega ilgiau. Kaip keistai tai beskambėtų, tačiau šlapios malkos dega ilgiau už sausas, nors ir blogiau atiduoda šilumą. Viskas priklauso nuo to, kad jos sveria daugiau, tačiau tai tik dėl drėgmės – šios drėgmės naudos šilumos laidumui nėra. Šlapia malką šnypščia ir dūmina, išleisdama garus ir mažindama šilumos laidumą.

Didelis kiekis šilumos energijos išeina garų išgarinimo metu, todėl šlapios malkos atiduoda mažiau šilumos. Tačiau, jei jas įmesite į įkaitusią krosnį kaip kurą, kad jos užtektų ilgesniam laikui, šlapios malkos degs gana ilgai.

Kokios malkos geriausios katilui ar krosniai?
Praktikoje, eksperimentuojant kelis kartus, gana lengva suprasti, kurios malkos geriausiai atiduoda šilumą. Pirmąją vietą užima ąžuolo malkos, antrąją – beržo. Tačiau reikia suprasti vieną paslaptį – šilumą suteikia malkų svoris, o ne jų tūris. Tai reiškia, kad ryšulys plonų šakelių duos tiek pat šilumos, kiek ir vienas stambus rąstas.

Taip pat krosnei ar katilui be jokios baimės galima naudoti obelį, kriaušę ar slyvą. Kartu su beržo ir ąžuolo malkomis jos gali atiduoti beveik tiek pat šilumos viename tūrio vienete, kiek duoda mažai kaloringos anglys.

Be malkų arba kartu su jomis į krosnį ar katilą galima įmesti ryšulį šiaudų, taip pat saulėgrąžų, grikių ar žirnių lukštų. Tiesa, šis variantas tinka tik tiems žmonėms, kurie turi labai didelę krosnies degimo kamerą, taip pat turi galimybę nuolat įmesti kurą, kol patalpa sušils.

DAUGIAU STRAIPSNIŲ

        Parašykite komentarą

        El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *