Vyresniems nei 65 metų geriau nevalgyti šių 6 maisto produktų

Jie gali sukelti širdies problemas, apsinuodijimą maistu ir dar daugiau. Gydytojai patarė, ko neturėtų valgyti vyresni nei 65 metų žmonės

Su amžiumi keičiasi ne tik gyvenimo būdas ir įpročiai, bet ir mityba, kuri vis labiau veikia vyresnio amžiaus žmonių savijautą. Jei dar nepakoregavote savo raciono, tai, pasak ekspertų, gali būti didelė klaida, rašo Bestlifeonline.

„Su amžiumi organizmas keičiasi, o medžiagų apykaita, raumenų masės palaikymas, cukraus kiekio kraujyje reguliavimas ir uždegimų kontrolė tampa svarbesni nei paprastas kalorijų mažinimas. Apgalvotas mitybos pasirinkimas gali padėti išsaugoti jėgą, energiją ir bendrą sveikatą“, – teigia gydytoja Melanie Murphy-Richter.

Kokius produktus vyresni nei 65 metų žmonės turėtų vengti?

1. Apdoroti maisto produktai

Ypač reikėtų vengti apdorotos mėsos. Gydytoja Federica Amati pažymi, kad itin perdirbti maisto produktai, tokie kaip pakuoti sausainiai, saldūs dribsniai ir cukrumi saldinti gėrimai, sudaro apie 50 % pridėtinio cukraus suvartojimo.

„Šiuose nesveikuose produktuose dažniausiai yra mažai skaidulų, daug pridėtinio cukraus ir kenksmingų riebalų. Visa tai gali skatinti uždegimus, trikdyti medžiagų apykaitą ir bloginti žarnyno sveikatą“, – aiškina ji.

Apdorota mėsa (dešrelės, dešros, mėsos gaminiai) taip pat yra gausi nitratų, kurie gali padidinti širdies ligų, aukšto kraujospūdžio ir kitų sveikatos problemų riziką. Be to, lėtėjanti medžiagų apykaita apsunkina organizmo gebėjimą apdoroti sunkius, sūrius maisto produktus.

2. Greipfrutai

Vyresni nei 65 metų žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad greipfrutai ir jų sultys gali sąveikauti su vartojamais vaistais, kartais sukeldami pavojingus šalutinius poveikius.

„Pavyzdžiui, greipfrutų nereikėtų valgyti tiems, kurie vartoja statinus cholesterolio kiekiui mažinti, kraują skystinančius vaistus ar tam tikrus antihistamininius preparatus“, – sako dietologė Connie Elick. Šis vaisius gali padidinti vaistų koncentraciją kraujyje iki pavojingo lygio, o tai gali sukelti rimtų pasekmių, įskaitant padidėjusią kraujavimo riziką.

3. Kepti produktai

Keptas maistas kenkia sveikatai bet kokiame amžiuje, tačiau po 65 metų jo poveikis gali būti dar žalingesnis.

„Riebaluose kepti produktai turi nesveikų transriebalų ir perteklinių kalorijų, kurios skatina svorio augimą, didina cholesterolio kiekį ir stiprina uždegiminius procesus organizme“, – aiškina gydytoja Jennifer Habashi.

Kadangi su amžiumi medžiagų apykaita natūraliai lėtėja, dažnas tokių produktų vartojimas gali pagreitinti lėtinių ligų, tokių kaip diabetas, širdies ligos ir sąnarių skausmai, vystymąsi.

4. Konservuotos sriubos

Konservuotos sriubos yra vieni pagrindinių natrio pertekliaus kaltininkų.

„Daugelis konservuotų sriubų turi daug druskos ir konservantų, kurie gali skatinti skysčių kaupimąsi ir didinti kraujospūdį“, – aiškina dietologė-kardiologė Michelle Routhenstein.

„Vyresniame amžiuje inkstai tampa mažiau efektyvūs šalinant perteklinį natrį, todėl padidėja širdies ligų ir inkstų funkcijos sutrikimų rizika“, – priduria ji.

Taip pat reikėtų vengti apdorotos mėsos, šaldytų patiekalų ir labai sūrių užkandžių.

5. Rafinuoti angliavandeniai

Rafinuoti angliavandeniai yra perdirbti taip, kad būtų pašalintos skaidulos. Tokie produktai kaip balta duona, baltieji ryžiai, balti makaronai, pyragaičiai ir daugelis dribsnių turi mažai maistinės vertės.

„Rafinuoti grūdai greitai padidina cukraus kiekį kraujyje ir neturi skaidulų, kurios būtinos virškinimui ir cukraus kontrolei“, – aiškina Habashi.

Kadangi jautrumas insulinui su amžiumi mažėja, tokie produktai didina diabeto ir pažintinių funkcijų silpnėjimo riziką. Vietoj jų rekomenduojama rinktis pilno grūdo produktus, pavyzdžiui, bolivinę balandą, rudus ryžius ir viso grūdo duoną.

6. Nepasterizuoti pieno produktai

Yra dvi priežastys, kodėl vyresni nei 65 metų žmonės turėtų vengti nepasterizuotų pieno produktų.

Pirma, vyresniame amžiuje organizmas dažnai sunkiau virškina pieną, nes sumažėja fermento laktazės gamyba.

Antra, valgant žalius maisto produktus, tokius kaip minkšti sūriai, žali kiaušiniai, nepasterizuotas pienas ar neapdorotos jūros gėrybės, gali kilti pavojus sveikatai.

„Su amžiumi mūsų imuninė sistema tampa jautresnė maisto sukeltoms infekcijoms. Todėl geriau rinktis kietuosius sūrius, gerai termiškai apdorotus kiaušinius ir jūros gėrybes. Visada pirmenybę teikite pasterizuotam pienui“, – pataria dietologė Connie Elick.

DAUGIAU STRAIPSNIŲ

        Parašykite komentarą

        El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *