Kokie augalai mėgsta kavos tirščius? Svarbiausi niuansai
Kavos tirščiai, kuriuos dažnai laikome atliekomis, gali tapti naudinga priemone augalams. Patyrę sodininkai tvirtina, kad jie turi daug privalumų: aprūpina augalus būtinomis mineralinėmis medžiagomis, gerina dirvožemio struktūrą ir atbaido kenkėjus. Apie tai rašo „Martha Stewart“. Leidinys paaiškino, kaip kava gali būti naudinga augalams ir kokių klaidų svarbu išvengti, kad ji iš tikrųjų duotų naudos.
Kokie augalai mėgsta kavos tirščius
„Augalai, kurie auga rūgštesnėje dirvoje, gali gauti naudos iš šviežiai maltos kavos tirščių. Tai mėlynės, pomidorai, morkos, pankoliai, pupelės, burokėliai, astrai bei mėlynos ir rožinės hortenzijos“, – teigia sodininkė Elizabet Džouns.
Virtuvės šefė Marisel Džentile teigia, kad jai pavyko pasiekti gerų rezultatų tręšiant lapinius ir vaisinius augalus, ypač pomidorus, paprikas, salotas, špinatus bei morkas.
Tuo tarpu sodininkė Džuljet Hau įspėja, kad kavos tirščiai netinka augalams, kurie mėgsta šarminę dirvą, pavyzdžiui, levandoms, pelargonijoms, rozmarinui ir daugeliui Viduržemio jūros regiono žolelių.
Kaip naudoti kavos tirščius augalams
Vašingtono koledžo botanikos sodo vadovas Šeinas Brilas sako, kad kavos tirščiai gali būti puikus ingredientas kompostui. Jis pataria maišyti juos su kitomis organinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, džiovintais lapais ar šiaudais, kurie turi daug anglies.
„Kavos tirščius galima berti į komposto krūvą arba specialų konteinerį ir retkarčiais permaišyti, kad mišinys būtų aeruotas. Svarbu nepersistengti – kavos tirščiai neturėtų sudaryti daugiau nei penktadalio viso komposto tūrio. Mišinį reikėtų maišyti kartą per savaitę ir stebėti, kad jis būtų drėgnas, bet ne per šlapias. Kompostas bus paruoštas maždaug per 3–6 mėnesius“, – pataria Brilas.
Be to, sausus kavos tirščius galima pabarstyti aplink augalus kaip priemonę nuo piktžolių ir šliužų.
Svarbios klaidos, kurių reikėtų vengti
- Per daug trąšų – dirva gali nesugebėti jų įsisavinti, o didelis natrio kiekis gali pakenkti augalų šaknims.
- Dirvožemio pH tikrinimas – ekspertai rekomenduoja tikrinti pH kas trejus metus, kad žinotumėte, ar jis rūgštus, ar šarminis.
- Naudoti panaudotus kavos tirščius – jie mažiau rūgštūs ir nešokiruos augalų per dideliu kofeino kiekiu.
- Nepilti tirščių tiesiai ant augalo šaknų ar stiebo – tai gali juos nudeginti.
- Netinka jauniems augalams ar daigams – jų šaknys dar per silpnos, kad atlaikytų didelį kavos poveikį.